Logo
Like 370

ALLEEN MAAR ZWARTE ACTEURS, IS DAT NOU ZO GEK?
De Vrek gespeeld door enkel zwarte acteurs. Dat was me toch wat, iedereen had er een mening over. Allemaal topacteurs in 'witte' rollen, tenminste dat ervoeren veel mensen toen als onwennig. We hoopten hiermee een lans te breken, misschien heeft het iets bijgedragen aan de discussie over inclusiviteit. Wie zal het zeggen?
Het persmoment vond plaats tussen het goud in de kelders van de Nationale Bank. Hoe cool is dat? Een productie die veel stof deed opwaaien en wat hadden we een plezier! Quote Volkskrant: 'Feit is dat deze 'Vrek' een vrolijke, energieke en expressief gespeelde voorstelling oplevert waaraan de zaal merkbaar veel lol beleeft.'

Geld is het enige dat telt voor Harpagon, een vader die zijn gezin regeert met ijzeren hand. Alle relaties in het gezin worden bepaald door geld. Wanneer Harpagon wil trouwen met de vriendin van zijn zoon, komen vader en zoon als rivalen tegenover elkaar te staan. In Trouw werd hij tot als één van de meest onaangename personages uit de theatergeschiedenis bestempeld. Gelukkig levert zijn gierigheid wel een ontzettend komisch verhaal op.

Bezoekersreacties:
'Diepe buiging maak ik voor deze top cast!! Het was super! Bedankt.'
'Kenneth Herdigein, je intro was heel erg goed en persoonlijk. Er staat een gigant met uitstraling.'
Theatervereniging Enschede schrijft: 'Het was een geweldige voorstelling om te zien! Super geacteerd en mooi toneel. Een aanrader voor iedereen!'

Met topcast: Kenneth Herdigein, Rogier Komproe, Sergio Hasselbaink afwisselend met Mike Libanon, Imanuelle Grives, Maikel van Hetten, Shertise Solano en Michiel Blankwaardt

www.DeVrek.nl

In het nieuws

Datum

Medium

Cast en crew

De cast van De Vrek van Molière:

Maikel van Hetten als Harpagon de vrek
Kenneth Herdigein in een dubbelrol als huwelijksmakelaar en oude man, Anselme
Mike Libanon afgewisseld door Sergio Hasselbaink als zijn zoon Cléanthe
Rogier Komproe als Valère, geliefde van Élise
Shertise Solano als zijn dochter Élise
Imanuelle Grives als Mariane, geliefde van Cléanthe
Michiel Blankwaardt als de knecht La Flèche 


Met dank aan de geweldige crew:

Regie en idee: Hans van Hechten
Regieadviezen: Ivar van Urk
Bewerking en vertaling: Hans van Hechten in samenwerking met Karlijn Stoffels
Dramaturgie: Jenny Mijnhijmer
Muziek: Mattie Poels
Productie: Leonie Wijsman en Nikkie Ijmker
Decor en kostuums: Elze van den Akker
Producent: Henrike van Engelenburg

Maikel van Hetten als Harpagon de vrek
Maikel van Hetten acteerde in verschillende theaterstukken waaronder Romeo & Juliet van het Cosmic Theater en Claus! van Stichting Julius Leeft. Ook speelde hij in meerdere Belgische producties. Daarnaast was hij te zien in de RTL-serie Blauw Blauw. Ook speelde hij in het door hem zelf geregisseerde stuk Jouw Mooie Kapitein. Deze theatervoorstelling speelde in Suriname en heeft veel lof gekregen van de media. Maikel was de medicijnman van de gespeelde Afrikaanse stam Kamara in de realityserie/open-camera-grap van SBS6 Welkom bij de Kamara’s.

Kenneth Herdigein als huwelijksmakelaar, oude man en Anselme
Kenneth Herdigein is een veelzijdig acteur. Hij speelde Nelson Mandela in de musical Amandla! Mandela, was te zien in de voorstelling Mogadhishu en in diverse voorstellingen van Stichting Julius Leeft, Theatergroep ZEP en Urban Myth. Herdigein speelde in de populaire politieserie Unit 13, hij is hoofdofficier in Overspel, speelde ook in o.a. Baantjer, Spangas, de Co-assistent, Keyzer en de Boer Advocaten, GTST en de speelfilm Paramaribo Papers.

Mike Libanon als Cléanthe, de zoon van Harpagon
Mike Libanon kennen we bij het grote publiek door zijn rollen in de tv-series Spangen, Parels & Zwijnen, Lieve Lisa en Bloedverwanten. 
Hij speelde ook bij diverse toneelgezelschappen zoals DNA, het Zuidelijk Toneel, Orkater, Toneelschuur Producties en De Utrechtse Spelen.

Sergio Hasselbaink als Cléanthe, de zoon van Harpagon
Sergio Hasselbaink is bekend geworden bij het grote publiek door zijn hoofdrol in de film Sonny Boy. Hij speelde in diverse voorstellingen van dansgezelschap ISH. Sergio was te zien in de theatervoorstelling In Ongenade van Toneelgroep Amsterdam. Ook speelde hij in diverse tv-series zoals Van God Los, Flikken Maastricht en Westside. Op dit moment is hij dagelijks bij Comedy Central te zien in POPOZ, een politieserie die op originele en gedurfde wijze omgaat met criminele situaties die we kennen uit Amerikaanse films.

Shertise Solano als Élise, de dochter van Harpagon
Shertise Solano groeide op in Rotterdam. Na het afronden van haar studie aan de HKU werkte ze als actrice en theatermaker bij onder meer Productiehuis Rotterdam, De Utrechtse Spelen, Het lab en deed ze mee met verschillende performances van verschillende makers. In de zomer van 2014 speelde ze op de Parade de monoloog Marie-Madeleine, een productie van productiehuis Rotterdam. Solano speelde ook een bijrol in de hitserie Divorce.

Rogier Komproe als Valère, geliefde van Élise
Rogier Komproe studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In Nederland was Komproe te zien in de musicals The Full Monty, Five Guys Named Moe, The Wiz, Aida, Moby Dick, West Side Story, Daddy Cool en Saturday Night Fever. Ook speelde hij de eigenwijze ezel Donkey in de musical Shrek. Komproe ging mee op tournee als danser en mimespeler in de European Millennium Tour van Boyzone. In Tokyo speelde hij in het Japans theaterspektakel Shock III. Tevens speelde hij in de speelfilm Sonny Boy en de SBS6 serie Welkom bij de Kamara’s.

Imanuelle Grives als Mariane, geliefde van Cléanthe
Imanuelle is als auto-didact begonnen bij theatergroepen als ALBA theaterhuis en theatergroep Siberia. Met televisiewerk begon zij in 2009 met de zowel voor de Gouden Leeuw, als Loden Loekie genomineerde commercial Pokkie Foetsie van HI. Bij het grote publiek werd zij bekend door de vertolking van de rol Rowanda in de film Alleen maar nette mensen. Zij speelt nu een vaste rol in de SBS6-serie Celblok H. Ook is ze dit jaar te zien in gastrollen bij POPOZ op Comedy Central, de telefilm 'Undercover' en 'Snorder' van Stichting 'Julius Leeft'. Verder is zij ambassadrice van het KNCV-tuberculosefonds en medeoprichter van Theatergroep Mangrove waar zij dit seizoen in de voorstelling Atalanta te zien is.

Michiel Blankwaardt als de knecht La Flèche
Michiel rondde in 2007 de acteursopleiding af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sindsdien is hij te zien in het theater, in films en op tv. Hij had onder andere een gastrol in de tv-series Flikken Maastricht en Seinpost Den Haag. Ook was hij op tv te zien als de sterkste krijger in de SBS6 serie Welkom bij de Kamara’s. In het theater speelde hij in Woyzeck van het RO Theater en in Macbeth bij Theatergroep ZEP, verder was hij onderdeel van Zina’s WijkSafari Utrecht.

De crew van De Vrek van Molière:

Producent Henrike van Engelenburg
Al ruim 17 jaar produceert Henrike van Engelenburg toneel-, familie en muziektheatervoorstellingen. Henrike is de producent van (bekroonde) familievoorstellingen zoals De Kleine Kapitein (Paul Biegel) Achtste-groepers huilen niet en Brammetje Baas. Naast jeugdvoorstellingen is zij de producent van opvallende muziektheaterproducties zoals Andermans Veren Live! (i.s.m. de AVRO) en Negra (Joy Wielkens). Haar toneelvoorstellingen brengt zij het liefst uit in samenwerking met partners: Alles went behalve een vent is een samenwerking met De Rode Boksbal BV, met in de hoofdrollen Gerard Cox en Joke Bruijs. De Koningin van Paramaribo deed zij samen met Sunship Tree en Christiane F (met Alexandra Alphenaar) met Urban Myth. De voorstellingen worden gespeeld in theaters en zo mogelijk ook voor scholen en het bedrijfsleven.

REGIE & vertaling/bewerking - Hans van Hechten
Van Hechten heeft vele voorstellingen geregisseerd met professionals, semi-professionals en amateurs. Hij was als regisseur betrokken bij Toetssteen in 1998 voor de productie Trow-oso. Het werd geschreven in samenwerking met Karlijn Stoffels, Thea Doelwijt en Jenny Mijnhijmer en had een multiculturele opzet. Dit stuk ging in première in Cosmic Theater en was een groot publiek succes. De opzet was simpel: een Surinaamse jongeman trouwt met een Hollandse bruid. De toeschouwers zaten als gasten aan tafel, aten mee bij het bruiloftsmaal en werden geconfronteerd met de conflicten tussen beide families. Die theaterervaring ligt aan de basis van deze Vrek.

Ism met Hans van Hechten Vertaling en bewerking - Karlijn Stoffels 
Indertijd waren Jenny Mijnhijmer en Karlijn Stoffels als schrijver bij Trow-oso betrokken (bruiloft in Sranan, de Surinaamse taal), een samenwerking tussen toneelgroep Toetssteen en Theater Cosmic. Die samenwerking was toen optimaal. Karlijn heeft kennis van de Franse taal, een sterk kritisch analyserend vermogen en een feilloos taalgevoel. 

DRAMATURGIE – Jenny Mijnhijmer
Mijnhijmer is een veelzijdig dramaturg.  Een ervaren schrijfster/scenarist. Ze heeft meerdere toneelstukken geschreven waaronder de zeer succesvolle muziektheater bewerking De Koningin van Paramaribo met Helen Kamperveen, Jetty Mathurin en Manoushka Zeegelaar Breeveld.  Ze schrijft scenario’s, is storyliner geweest bij langlopende series zoals Lotte, en hoofdschrijver van series als Bradaz en Weltevreden op 10. Momenteel geeft ze les op de schrijversvakschool en wordt ze regelmatig ingezet als scriptdoctor. 

fotografie: Jean van Lingen

Met dank aan

Amsterdams Fonds voor de Kunst, Norma Fonds, Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht, Smit Mode en Shoelia.