Logo
Andy Doornhein
video
Like 251

GERARD COX, WIE ZIT DÁÁR NOU OP TE WACHTEN?
In deze komische voorstelling zochten we acteurs die publiek bij de lurven zouden grijpen. Typecasting zo gezegd. Veel namen passeerden de revue, ineens wisten we het, dit was het ultieme 'Gouden Koppel': Joke Bruijs en Gerard Cox! Gelukkig zeiden ze meteen ja, toen we (Bastiaan Ragas en Henrike) hen vroegen. Zij moesten een echtpaar op leeftijd spelen met huwelijksproblemen; heel geloofwaardig. Je denkt vaak als producent dat dit het gaat worden, zo'n goed idee. Maar dat viel tegen, met heel veel moeite verkochten we nog geen dertig voorstellingen in het eerste seizoen. 

De theaters wilden er niet aan. Ze zeiden letterlijk: Gerard Cox? Wie zit dáár nou op te wachten?
Niets bleek minder waar. De tryouts gaven ons al moed en tijdens de première in het Oude Luxor stond het publiek (zeventig plussers) op de stoelen! Bastiaan, Henrike en scriptschrijver Dick van den Heuvel bleven verbijsterd achter bij het verlaten van de zaal. Dick verbrak de stilte met de legendarische woorden: 'We hebben een hit...'

Het seizoen daarna deden alle schouwburgen mee: Ja Gerard Cox, natúúrlijk doet hij het goed bij het publiek. Dat wisten we wel...

De aankondiging van de reprise was dan ook als volgt geformuleerd: Vanwege het plezier dat Joke Bruijs en Gerard Cox beleven aan deze voorstelling (en daarvan was niks gelogen!) en de geweldige voorverkoop (ook dit was waar) gaan we onverwacht toch in reprise!

4 sterren Telegraaf! 'Cox en Bruijs stralen!'...'Dick van den Heuvel bewerkte het boek van Kroonenberg tot een bruisend toneelscript'... 'Genot om naar te kijken!'

Scriptschrijver Dick van den Heuvel bewerkte en schreef geïnspireerd door de gelijknamige openhartige, succesvolle columnbundel van Yvonne Kroonenberg een hilarisch verhaal over een man en een vrouw op leeftijd die in de herfst van hun huwelijk en hun leven zijn beland. 


Gezond, fit, financieel onafhankelijk, een goede band met hun kind, twee draken van kleinkinderen en een leuk huis. Wat wil je nog meer? ‘Niets’, antwoordt hij terwijl hij natuurlijk wel klaagt en liefst dagelijks, over politiek, voetbal, computers, de auto van de buren voor zijn raam. ‘Veel’, antwoordt zij. Zij is in voor iets nieuws. Iets waarvan je energie krijgt en waarvan ze zich nog jonger gaat voelen. Ze gaat studeren! Kunstgeschiedenis. Hij snapt er niets van. Of wil het niet snappen. Zal een studiereis naar Rome het fort dat hun huwelijk is, dan toch doen instorten?

Op geheel eigen wijze geven Bruijs en Cox in anderhalf uur comedytheater gestalte aan dit prachtige verhaal over houden van, lang samen zijn, ouder worden, ingesleten gewoontes en de ontsnapping daaraan. Het Gouden Koppel eindelijk samen te zien in de Nederlandse theaters.

In het nieuws

Datum

Medium

Cast en crew

Producenten: De Rode Boksbal en Van Engelenburg Theaterproducties


Spel: Joke Bruijs, Gerard Cox en Robbert Bijnen
Script: Dick van den Heuvel
Regie: Floor Maas
Concept toneelbeeld: Floor Maas
Dramaturgie: Peter de Baan
Decor: Elze van den Akker
Fotografie: Govert de Roos