Logo
Fotograaf: Joey Buddenberg
Fotograaf: Joey Buddenberg
Fotograaf: Joey Buddenberg

FRIESCH TALENT OP VRIJE VOETEN
Als stagiaire speelde hij in het tweede seizoen bange Toontje. Hij nam de rol over van (toen nog) stagiaire Maarten Heijmans en weer was het raak. wat ene talent. Henrike produceerde zijn eerste en laatste solo: Grutte Jungen. Hij was Volgspot Kleinkunst talent 2010: "Theun Plantinga brengt theater met de idiotie van André van Duin en de ontroering van het kleinkunstlied." Hij is lang, hij zingt en hij is Fries... Theun Plantinga.

Grutte Jungen
Hij schakelt in hoog tempo van hilarische types en herkenbare sketches naar gevoelige ingetogen liedjes waarvoor zijn eigen leven de bron is. Met zijn warme stem zingt hij de mooiste luisterliedjes van zichzelf en van andere ‘grutte’ kleinkunstenaars.

Regie: Pepijn Cladder
Tekstcoach: George Groot
Lichtontwerp: Mike den Ottolander
Muziek en tekst speciaal voor Theun geschreven door: Martin van Dijk en Sytse Broersma (De Kast)

Kleinkunsttalent 2010, Volgspot Radio 2

Bezoek de website van Theun Plantinga.

'Theun Plantinga hangt met zijn lange lijf komisch-aandoenlijk de schlemiel uit. De jongen die de wereld letterlijk over zich heen krijgt”. (Leeuwarder Courant)

Plantinga
speelde in theatersuccessen zoals Het Mirakel van Hansje Brinker, De Kleine Kapitein, Schateiland, De Wonderlijke reis van Mijnheer Prikkebeen, Achtste groepers huilen niet en De 101 Dalmatiers. 'Na een tournee bij het Friese Tryater is nu de rest van het land aan de beurt om van Grutte Jonge te genieten.

Muziek

Lied

Sunder Dy - gecomponeerd door Sytse Broersma (De Kast)

Biografie

Acteur en zanger Theun Plantinga werd geboren op 23 juni 1983 in het Friese Veenwouden. In 2008 werd hij Bachelor of Theatre in Education toen hij afstudeerde aan de opleiding Theaterdocent in Leeuwarden. Hij begon zijn carrière met dansen. In 1997 werd hij Europees kampioen Latin-American, waarna hij zich concentreerde op de theaterwereld.

Zijn theaterdebuut beleefde hij in 2003 bij het Friese Tryater waar hij de familievoorstelling ‘It mirakel fan Hansje Brinker’ speelde in een regie van Bruun Kuijt. Zijn landelijke debuut volgde kort daarop bij de Firma Rieks Swarte in ‘De Groote Storm’. Na diverse muziektheatervoorstellingen als ‘De Gebroeders Leeuwenhart’ (regie Rieks Swarte), ‘Het huisje dat verhuisde’ (regie Gienke Deuten) en 'Uh...zoek woord' (regie Jelly Schippers) maakte hij bij Tryater zijn muzikale afstudeervoorstelling over huiselijk geweld; ‘Rake Klappen’. Deze voorstelling beleefde 3 reprises, speelde in de Tweede Kamer en kwam in 2009 uit op dvd.

Na een een reeks succesvolle landelijke tours met 'De kleine kapitein' (regie Bruun Kuijt/Brigitte Odett), 'Schateiland' (regie Bruun Kuijt) de mini-musical 'Meneer Dinges' (regie Marcel Sijm), 'Achtste groepers huilen niet' (regie Pepijn Cladder) naar het gelijknamige boek van Jacques Vriens en 'De wonderlijke reis van Mijnheer Prikkebeen´ (regie Dick v-d Heuvel) is hij in 2010/2011 in de theaters te zien in de reprise van 'Achtste groepers huilen niet' en in de grote familievoorstelling ´De 101 Dalmatiers´ (regie Leopold Witte).

Daarnaast is Theun zanger en was hij in ´09-´10 Kleinkunsttalent van het NCRV programma Volgspot op Radio 2, was hij hét Friese gezicht voor de Ov-chip commercial en werkt hij als workshopdocent en regisseur. Als regisseur zijn er in seizoen ´10-´11 twee producties van zijn hand te zien; ´Liedjes van Louis Davids´ en ´Bloodbrothers´. Zanglessen volgde hij bij Ellen Bakker, en tegenwoordig bij Jimmy Hutchinson.