Logo

Begeerd en verguisd

Begeerd en verguisd

De Koningin van Paramaribo
Door regisseur: Inna van den Hogen

Wilhelmina was pas 13 toen een hele foute ‘Oom’ haar misbruikte. Met hulp van een buurvrouw leerde ze hoe ze daar haar voordeel mee kon doen: als Maxi, de meest beroemde motyo (hoer) regeerde ze over het nachtleven van Paramaribo tot ze in 1943 werd opgepakt en in een kamp verdween.

Van een boek een muziektheatervoorstelling maken, wat een uitdaging. Bergen materiaal, op het toneel maar beperkte mogelijkheid: er moeten keuzes worden gemaakt. Niets is erger dan een stuk of film waarin alle thema’s uit het boek even langs komen.

De Koningin van Paramaribo, van Clark Accord, verscheen in 1999 en in datzelfde jaar werden de monologen onder dezelfde titel opgevoerd. Actrice Heleen Kamperveen was hiermee zeer succesvol.

Toen ik in september 2010 het stuk las en de DVD bekeek van de werkvoorstelling in het M-lab, zag ik nog meer mogelijkheden. Behalve de oude Maxi, die terugkijkt op haar leven, is er ook een jonge Maxi geweest. Een vrouw die de bioscoop op stelten zet met haar cowboy imitatie. De jonge hoer die nergens bang voor is en altijd een grote mond teruggeeft. Zou het niet fantastisch zijn om ook die Maxi aan het publiek te laten zien? En haar niet alleen te laten terugkijken op haar turbulente leven?

Anousha Nzume schreef voor de M-lab versie al zeven sterke liederen, gebaseerd op de zeven hoofdzonden. In mijn bewerking komen daar nog twee nummers bij: Lady is a tramp, gekozen om de derde scène, die zich afspeelt in een jazzclub spectaculair te kunnen beginnen. En een blues over het leed van de oude Nelis.

Het verhaal van Maxi’s leven nu vertelt in zes scènes. Ook zijn er een paar momenten waarop de situatie in Suriname -in de verschillende tijden van het stuk- als door een radioreporter wordt geschetst voor het publiek. Geluid speelt een grote rol in deze voorstelling. Surinaamse achtergrondgeluiden, de ritmes van Mark Milan’s arrangementen, de prachtige stemmen van de zangers en.. de honden waartussen Maxi uiteindelijk sterft.

Vanaf 21 januari overal in het land te zien.

Reacties

Reageer

Uw naam
Uw emailadres
Uw opmerking