Logo

Column op AVRO Musical

0
tag

Column

AVRO Musical

Column Michel Sorbach
musical.avro.nl

Wat een heerlijke premiere hebben wij met NIGHTMARE gehad in de Goudse schouwburg. Een volle zaal die niet alleen bestond uit genodigden maar ook goed bezocht was door betalende bezoekers! Wat een enthousiaste reacties zowel tijdens de voorstelling als na afloop. Mensen die zichtbaar genoten van de voorstelling. En wij van het spelen en het enthousiasme van het publiek. Het voorlopige resultaat, want een voorstelling blijft zich tijdens de speelperiode altijd verbeteren, van hard werken en try outs spelen.

Het is allemaal begonnen met een initiatief van Dick van den Heuvel (schrijver en regisseur) en Simon Zwiers. Zij koesteren een grote voorliefde voor horror en zo ontstond het idee om de allereerste horrormusical van Nederland te maken. Toen ik daarvoor gevraagd werd door Van Engelenburg Theaterproducties (Henrike van Engelenburg), medeproducent met stichting Homemade (Gerda van Roshum en Dick van den Heuvel) hoefde ik daar niet lang over na te denken. Natuurlijk wilde ik meedoen aan dit bijzondere project, want wat een uitdaging is het om een horrormusical spannend te laten zijn op het toneel. En wat ben ik blij dat ik besloten heb mee te doen!

Ik heb het ontzettend naar mijn zin in deze productie. En niet alleen als acteur maar ook als theatermaker ben ik intens betrokken geweest bij het hele maakproces van de voorstelling. Niet alleen het repeteren, maar ook het brainstormen over het toneelbeeld,  het met elkaar maken van het decor, nadenken over productionele en promotionele activiteiten maken deze productie voor mij tot een groot feest . En dan heb ik het nog niet eens over mijn collegae gehad. Wat een heerlijkheid om met mensen als Alexandra Alphenaar, Robin van den Heuvel en Simon Zwiers op het toneel te staan! Getalenteerde mensen. Die elke avond mijn grootste nachtmerrie weer werkelijkheid kunnen laten worden en in dit geval bedoel ik dat als een compliment! De nachtmerrie zou niet compleet zijn, zonder grote geesten: Alle andere mensen die betrokken zijn bij Nightmare. Uiteraard ook een vermelding voor Fons Merkies die de prachtige muziek heeft gecomponeerd.

Het verhaal: Een oude filmregisseur Craven die op het punt staat te sterven wordt omringd door de uit zijn films tot leven gekomen personages. Als Craven sterft zullen echter ook zijn personages verdwijnen. Dus zij proberen uit alle macht Craven het eeuwige leven te verschaffen. Het stuk is een parodie op horror, met verwijzingen naar allerlei horrorfilms van de afgelopen 50 jaar. Voor elke horrorkenner een stuk om van te smullen!    Het onderwerp is in deze tijd ook nog eens erg actueel. Ons cultuurklimaat dreigt te verworden tot een duister, koud en spookachtig kasteel maar met initiatieven van mensen als Dick van den Heuvel en Simon Zwiers (en wellicht wat bloed van een maagd) zal altijd weer een volgend hoofdstuk geschreven worden.

De samenwerking tussen Homemade en VEtheater en een aantal theaters in Nederland zorgen er voor dat ook jullie deze nachtmerrie kunnen zien. Kom vooral, voor het te laat is……

Carpe diem! 
Michel Sorbach

Klik hier voor de column via AVRO.nl.

Reacties

Reageer

Uw naam
Uw emailadres
Uw opmerking