Logo

Eerbetoon aan het cabaretlied toen en nu

zeeuwse courant

Van Don Quishocking tot The Shooting Party en van Ivo de Wijs tot NUHR. Die markeringen gelden om globaal de reikwijdte van het programma Kijk Omhoog! aan te geven.

Het ensemble Andermans Veren Live geeft er vandaag, morgen en zaterdag try out-voorstellingen van in Zaamslag, Krabbendijke en Oostburg.

Interview met Johan Hoogeboom in de Zeeuwse Courant
door Ali Pankow. donderdag 23 september 2010
Ensemble Andermans Veren Live, tweede van links: Johan Hoogeboom. foto Govert de Roos

Ensemble Andermans Veren Live, tweede van links: Johan Hoogeboom. foto Govert de Roos

Initiafnemer van de theaterversie van het bekende radio- en televisieprogramma is zanger, pianist en cabaretier Johan Hoogeboom. Hij schreef jarenlang wekelijks een actueel lied voor Andermans Veren. Die fakkel gaf hij daarna door aan Milou Frencken.

De titel Kijk Omhoog! doet uiteraard denken aan Sammy, een van de vele bekende liedjes die Ramses Shaffy heeft nagelaten. Het programma biedt een eerbetoon aan zowel het rijke verleden als aan het spetterend heden van het Nederlandse cabaretlied.

Het ensemble Andermans Veren Live bestaat naast Hoogeboom uit Bas Marée, Alice Rientjes, Jelle Amersfoort, Sanne Eggekamp en de muzikanten broer en zus Ludo (contrabas) en Femke (viool) van der Winkel. Zij volgden allen een opleiding aan de Koningtheaterakademie in Den Bosch, waar Hoogeboom enkele jaren les heeft gegeven. "Als ensemble hebben we drie programmas gemaakt, die we in een kleine straal rondom de akademie opvoerden. Eén daarvan was Andermans Veren Live en de behoefte ontstond dat wat groter op te zetten en er het land mee in te trekken. Dat gaan we nu dus doen en de tournee begint de komende dagen met het try out-toertje door Zeeland. Dat heeft programmeur Jacques Boonman uit Rilland voor ons geregeld. Hij toont altijd veel belangstelling voor het talent van de akademie in Den Bosch en was ook al enthousiast over ons andere programma rond Jacques Brel", vertelt Hoogeboom. Voor de opzet van Kijk Omhoog! klopte hij voor advies aan bij Kick van der Veer, de geestelijk vader van Andermans Veren.

"Kick was direct enthousiast. We dachten dat wij aardig wat wisten van het Nederlands cabaretrepertoire, maar hij weet zoveel meer. We hebben gekozen voor liedjes die goed binnen ons bereik liggen en die niet al te specifiek aan een bepaalde artiest kleven. Een lied als Het Dorp bijvoorbeeld. Dat is te zeer met Wim Sonneveld verweven. Daar blijven wij dan liever van af." Volgens Hoogeboom blijven er nog zon 250 nummers over die wel in aanmerking komen.

"We gaan niet helemaal terug tot aan het begin van de cabaretgeschiedenis. Geen nummers van Pisuisse of Louis Davids. Hoewel, als het publiek daar iets van wil horen, kan het ook nog."

Het programma voor de pauze bestaat uit 12 liedjes over de levensloop, dus van geboorte tot doodgaan. Na de pauze passeren tal van cabaret-evergreens de revue.

Hoogeboom: "Wij hebben nieuwe arrangementen gemaakt, maar blijven toch dicht bij de oorspronkelijke liedjes. Dat doen we met liefde en zorg, we steken de teksten niet per se in een nieuw jasje."

De ensembleleden praten de nummers tussentijds aan elkaar. Vóór de officiële première op 15 oktober in Dilligentia in Den Haag worden aan het decor nog televisieschermen toegevoegd. Daarop vertelt Kick van der Veer af en toe een klein stukje cabaretgeschiedenis. "Maar dat onderdeeltje hebben we nog niet gereed voor onze optredens in Zeeland, maar verder zijn we er helemaal klaar voor hoor", zegt Hoogeboom.

Donderdag 23 sept., Zaamslag, Podium van Zaamslag, 20.00 uur; vrijdag 24 sept., Krabbendijke, Dorpshuis de Meiboom; zaterdag

25 sept., Oostburg, Ledeltheater, 20.15 uur.

Reacties

Reageer

Uw naam
Uw emailadres
Uw opmerking