Logo

Inna van den Hogen over repetities De Koningin van Paramaribo

repetities De Koningin van Paramaribo

Wilhelmina was pas 13 toen een hele foute ‘Oom’ haar misbruikte. Met hulp van een buurvrouw leerde ze hoe ze daar haar voordeel mee kon doen: als Maxi, de meest beroemde motyo (hoer) regeerde ze over het nachtleven van Paramaribo tot ze in 1943 werd opgepakt en in een kamp verdween.

We zijn begonnen! Op 6 december was de eerste repetitiedag voor De Koningin van Paramaribo. Na drie maanden intensieve voorbereiding (voor ons allen onbetaald, dit even in verband met de huidige cultuurkaalslag: de grootste sponsors van de podiumkunsten zijn de kunstenaars zelf) mogen we eindelijk. Naast Sarina Voorn staan Anousha Nzume, Noah Blindenburg en John Oldenstam over zes weken op de Nederlandse planken. Ik ben begonnen met een workshop, zo leren de acteurs elkaar op de vloer kennen en spreken we dezelfde taal. Cirkels van concentratie, subtekst, fysiek spelen, actie en reactie…het kwam allemaal in rap tempo langs en werd met verve ingevuld door de spelers. De persoonlijke verhalen die begonnen met een bizar avondje Zwarte Piet spelen en eindigde met een hartverscheurend verhaal over een 9 jarig meisje, kunnen zo in een boek. Toen de tranen waren gedroogd,  konden we aan dat andere boek beginnen: De Koningin van Paramaribo, van Clark Accord.

Wie was Maxi Linder? Wat hield haar bezig? Welke vragen spookten door haar hoofd toen ze op 79 jarige leeftijd stierf, omringt door 50 honden?

De komende weken zullen in het teken staan van het geheim van Maxi Linder. Ik zou dolgraag een paar foto’s zien van deze vrouw, toen ze 15, 22 en 40 was. Maar er zijn weinig beelden, de film stond nog in de kinderschoenen, de meeste foto’s zijn verdwenen.

Toch zullen we het geheim van Maxi langzaam onthullen, tot we vanaf 23 januari aan het publiek onze Maxi laten zien.

Inna van den Hogen

Regisseur van De Koningin van Paramaribo
december 2010

 

Reacties

Reageer

Uw naam
Uw emailadres
Uw opmerking