Logo

SPELLETJE DOEN? MEESTE STEMMEN GELDEN

0
tag

spelletje corona winnaars verliezers economie

Er zijn ruim 8 miljoen werkenden in de niet-publieke sector* die zich kunnen vinden in de uitspraak van het kabinet: “Voorzichtig nu is beter dan spijt achteraf”
Er zijn 1,73 miljoen** ondernemers die zeggen: “Het grootste risico is: géén risico nemen.”
En de meeste stemmen gelden dus... voorzichtigheid wint.

JOEHOE! De minste stemmen verliezen, dus de economie ligt nog even stil, sorry, hou nog even vol en... wees voorzichtig.

De winnaars zijn in loondienst bij de verliezers.
Nou moe...nu is iedereen ineens af!
Flauw hoor. Stom spelletje.

Lees meer

ITS ALL ABOUT MONEY, WAS DAT MAAR WAAR

0
tag

geld economie corona cultuur

De dag begon zo goed, gewandeld met een van mijn partners in 'the cultural crime'. Heerlijk weer eens lekker gelachen en ik kom geïnspireerd thuis. Daar hingen drie pubers slap op de bank. Ach, het valt voor hen ook allemaal niet mee. Ik kijk wat social media met een lekker kopje koffie aan de keukentafel. O ja, gisterenavond #Op1 met Jon van Eerd wilde ik nog even zien. Wat een fijne stem en fijn contact maakt die man. Wat zei hij nu toch? Hij legde intelligent uit wat cultuur de Nederlandse economie oplevert in zowel euro's als werkgelegenheid. Zijn politieke gesprekspartner had geen idee waar het over ging.
'Ik weet niet of het klopt wat u zegt' zei de man schutterig.
'Dat kunt u zo googlen', antwoordde Jon de politicus vriendelijk.
Hoe vaak ik dergelijke strijdbare cijfers riep als ik werd overspoeld door laatdunkende teksten en mensen mij dan een beetje schaapachtig aankeken, soms grinnikend. Ik voelde me te jong, te blond, ging aan mezelf twijfelen. Voor veel cultuurmakers misschien een bekend gevoel?

Lees meer

NIEMAND IS VOORBEREID OP EEN OORLOG OF PANDEMIE

0
tag

Oplossing voor de economische terugval door corona

Vanmorgen kwam dit woord in mij op: Samen(be)leving. Ik kwam erop omdat ik dankbaar ben met een overheid die haar burgers oprecht wil steunen. Oké er vallen gaten en niet iedereen is tevreden, maar ze probeert er toch wat van te maken. De overheidssteun is geld van burgers, waarvan een deel het hard nodig heeft om te overleven, of dat nu in het ziekenhuis is of thuis. Burgers en overheid beleven deze periode samen: samen(be)leving.

Laten we deze lijn doortrekken, zodat álle gaten gevuld worden en iederéén tevree kan zijn. Laat ik toelichten hoe we dat kunnen doen.
Een bedrijf ontvangt overheidssteun op voorwaarden. Terecht, want het is nogal wat om een beroep te moeten doen op publiek geld. Maar ja, niemand kon deze pandemie voorzien. Het leek net zo waarschijnlijk als een oorlog. Lees meer, klik op de foto...

Lees meer

ARME OUDEREN, LIEVE ARTIESTEN

0
tag

De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen vraagt artiesten op te treden voor de ouderen en zieken tijdens Koningsdag. Op hun binnentuinen, bij de entree, thuis. Want deze arme mensen hebben het zo nodig. Ze zoeken verbinding met hun arme familie. En verbinding dát kunnen artiesten tot stand brengen! Iedereen is de cultuursector zo dankbaar in deze gekke tijd. Wat het doet is zo waardevol! daslief

Het moet belangeloos.
O… dus toch niet waardevol… dasnietlief
Ook graag podiumdelen en techniek zelf meenemen…
O, of ze zelf de bijkomende kosten willen dekken… dasheelergnietlief

Als ik me niet vergis zijn de meeste familieleden van deze ouderen en zieken gewoon werkzaam. Ook de instellingen zelf en hun medewerkers werken gewoon door mét een salaris.
Artiesten willen ook graag betaald doorwerken, lange dagen maken, overwerken, dubbele diensten draaien tegen extra vakantiedagen als het nodig is. Net als alle anderen aan wie dat momenteel gevraagd wordt. Niemand werkt alleen maar voor de lol. Wie is hier nu écht arm?

Lees meer

IKWERKVOORCULTUUR

0
tag

Oproep om de economische waarde van cultuur te duiden

De gehele culturele sector maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de maatregelen rond Covid-19. Heel veel van de 300.000 mensen die in de culturele sector werken willen iets doen. Laten we ons verenigen en laten zien wie we zijn. Bekijk de video en doe mee!

Lees meer