Logo

Musical Nightmare is angstaanjagend grappig

0
tag

Nightmare

Musical Nightmare is angstaanjagend grappig

Speciaal voor Theater Walhalla en het Rotterdams festival ‘24 Uur Cultuur’ ging de Nederlandse horror musical ‘Nightmare op locatie’ in première. De première van dit bijzondere locatieproject was op zaterdag 10 september, in een oude Fenixloods in Rotterdam. Theater Ambassadeur, Marjolein Seedrak was daarbij. Lees hieronder haar verslag.

Het is donker. Heel donker. Een stem wijst je de weg. Het is de butler, Vincent (Michel Sorbach). Met zijn olielamp brengt hij je op de plaats van bestemming. In het kasteel van Craven. Een horror filmmaker. Zijn laatste verhaal is zojuist tot leven gekomen en jij zit er middenin.
De koetsier, Oscar (Simon Zwiers) komt aangestormd en jaagt je de stuipen op het lijf. “Stervelingen! Een zaal vol toekomstige gravenliggers. Ik ga maar snel kuiltjes graven.”

De keukenmeid, Bella (Robin van den Heuvel) wordt gek van het gezeur. “Als ik iemand wil horen zeiken, ga ik wel bij het toilet staan.” Kasteeleigenaar Craven verschijnt in een filmpje. “Is mijn bezoek er al? Je zet je schrap voor iets heel engs.

Nu gaat het komen. Gierende banden, piepende remmen en daar staat schrijfster Lily (Alexandra Alphenaar). “Volgens mij ben ik verdwaald.” Ze oogt heel onschuldig. Toch zijn de kasteelbewoners als de dood voor haar. Maar waarom? Het verhaal schiet alle kanten op. Je denkt te weten hoe het afloopt, maar je komt bedrogen uit. Alles dat je hoort en ziet kan een aanwijzing of misleidend zijn. Terwijl jij je hersens loopt te kraken, over hoe de vork in de stil zit, word je voortdurend afgeleid. Droge humor voert de boventoon in de musical Nightmare. Zo vraagt Oscar de koetsier opeens: “Wat staat er op het graf van zwarte piet?” Nog voor je kunt antwoorden, roept hij zelf: “Uitgestrooid!” De Nederlandse taal wordt de hele voorstelling briljant gebruikt. Voor jong en oud is het een plezier om naar te kijken en te luisteren. Pratende schilderijen, lichtgevende doodshoofden, spannende muziek en een kraai. Het horrorverhaal is compleet. Of toch niet? Want hoe loopt het af? Volgens Vincent de butler hangt het allemaal af van het lot. Dus test het lot, als je durft. Met een beetje geluk breng je het er zonder kleerscheuren vanaf.

Fotografie: Andy Doornhein

Bekijk hier de speellijst.

Reacties

Reageer

Uw naam
Uw emailadres
Uw opmerking