Logo

Het plezier spat er vanaf

Het plezier spat er vanaf

Waardering ****
Een vrolijk lied met als vraag “Wil je mijn pleister zien” is de intro van Johan Hoogeboom, Bas Marée en Ludo van der Winkel op het podium van De Tippe. De grootste ‘wonden’ worden voor de pauze behandeld, de kleine ongemakjes komen daarna aan de orde, aldus de aankondiging. Het blijken allemaal goed in elkaar stekende teksten over de diepste angsten en de kleinste pijntjes vanuit  het onverwerkte verleden. Het kwellende liefdesverdriet wordt in prachtige liedteksten uit de doeken gedaan. Tussendoor worden korte ondeugende teksten gezongen waar iedereen van in de lach schiet. Absurdistisch en met veel humor wordt zelfs even een wedstrijdje gehouden tussen het drietal, die elkaar aftroeven met de meest originele vondsten.

Bas Marée zingt overtuigend en hartstochtelijk met een passende gekwelde blik de serieuze en sarcastische liederen. In het midden, op contrabas, staat Ludo van der Winkel als steun en toeverlaat. Met zijn spel, miniek en aanvullende zang brengt hij de voorstelling op een hoger niveau. Je ziet aan alles dat ze zelf ook met veel plezier spelen, het samenspel verloopt perfect. Helaas is er een technisch mankement aan een microfoon en wordt besloten om onversterkt verder te gaan. In het knusse Daktheater is dat goed mogelijk, het geeft zelfs voor de achterste rij geen problemen om alles goed te kunnen volgen. Want uiteraard draait het om de teksten van de eigen geschreven liedjes. De liedteksten zijn een beetje te vergelijken met die van Jeroen van Merwijk, Hans Dorrestijn en Kees Torn.

Internationale Vrouwendag wordt door dit drietal een feest vanuit een compleet andere invalshoek. Allerhande evenementen worden heerlijk belachelijk gemaakt,  waarbij wordt verzucht  “Jammer dat jij niet bent geweest”. De mannen hebben een hekel aan de nietszeggende gezapigheid en besluiten dit te doorbreken in een hilarisch lied “Laten we oorlog voeren tegen Wapse”.

Door niet te kiezen voor een groepsnaam lijkt het alsof het geen blijvend trio is. Dat zou jammer zijn, want ze versterken elkaar enorm met hun verschillende kwaliteiten. De mooie zang (en gitaarmuziek) van Bas, de verrassende teksten en zang van Johan achter de piano, en het  uitmuntende spel van Ludo op de contrabas. Kortom, het was een genot om te kijken en luisteren naar de prachtig verwoorde ellende.  

Ineke Gaastra

Vledder, Daktheater De Tippe: Johan Hoogeboom, Bas Marée, Ludo van der Winkel met   “Wil je mijn pleister zien?”. Bezoekers: 90.

 

Reacties

Reageer

Uw naam
Uw emailadres
Uw opmerking