Logo

Een hommage aan de Nederlandse kleinkunst

Een hommage aan de Nederlandse kleinkunst

Door Merel Hurkmans

Ken je dat gevoel? Het gevoel van kippenvel dat door je lichaam trekt bij het horen van prachtige muziek? Dat gevoel kreeg ik regelmatig toen ik zat te kijken naar de voorstelling van Andermans Veren Live! Met het stuk Kijk Omhoog! vertolkt het zevenkoppige ensemble de mooiste liedjes uit de Nederlandse kleinkunst. De gezongen liedjes zijn geen kopieën, eerder remakes. En bijna net zo mooi als het origineel.

Andermans Veren is een bekend televisie- en radioprogramma van de AVRO. Kick van der Veer, de levende encyclopedie van de Nederlandse kleinkunst, blikt al meer dan achttien jaar terug op de pareltjes uit het cabaret. Elke uitzending bevat een bepaald thema. Dit geldt ook voor de voorstelling Kijk Omhoog! De geboorte tot aan de dood wordt bezongen met bekende en minder bekende nummers. We worden geboren met Melk en Honing van Rob Chrispijn en gaan dood bij De Laatste Wagen van Michel van der Plas en Henk Elsink. De negen nummers daartussen beslaan het leven daartussen. Soms grappig en andere keren ontroerend gezongen door Bas Marée, Alice Rientjes, Jelle Amersfoort, Sanne Eggenkamp en niet te vergeten Johan Hoogeboom. Een mooie aanvulling daarop zijn Ludo van der Winkel op contrabas en Femke van der Winkel op viool.

Na de pauze hebben we het levensloopthema achter ons gelaten en gaan we door met de echte klassiekers die iedereen wil horen. Bemoeienis van het publiek is geen taboe en er wordt tot twee keer toe naar verzoekjes gevraagd. Tearoom Tango schudt Bas Marée onvoorbereid uit zijn mouw, af en toe geholpen door het publiek. Hierbij wordt ook de veelzijdigheid van de muzikanten duidelijk. Gedurende de hele voorstelling doen zij actief mee, zingen af en toe en veranderen elk nummer van positie op het podium.

Het idee voor een hommage aan de Nederlandse kleinkunst bestond al langer. Johan Hoogeboom gaf les aan de Koningstheaterakademie in Den Bosch toen hij de zangers van Kijk Omhoog! leerde kennen. Met behulp van Kick van der Veer werd het idee voor de tour verder uitgewerkt en een selectie van de nummers gemaakt. Hierover is lang gepraat en veel geluisterd. Hoogeboom: “We hadden allemaal het veto-recht. Maar we waren ook wel coulant naar elkaar. Als iemand een bepaald nummer heel graag wilde zingen dan gingen we daar mee akkoord.” Zelf heeft Hoogeboom zich hard gemaakt voor het nummer Dit Is Het Land… van Annie M.G. Schmidt. “Een fantastisch nummer om te doen,” aldus Hoogeboom. Zijn veto ging uit naar de nummers van Maarten van Rozendaal. “Deze man heeft zo’n unieke stijl. Alleen hijzelf kan zijn liedjes zingen.”

Ondanks het gevarieerde publiek noemt Hoogeboom de voorstelling een beetje oubollig. “Tja, eigenlijk is het echt leuk voor de veertigplussers. Die kennen alle nummers uit hun jeugd.” Toch bestaat het publiek uit allerlei leeftijden die het stuk voor stuk naar hun zin lijken te hebben. En met mijn eigen 22 jaar kan ik met zekerheid stellen dat het enige oubollige aan deze voorstelling de kleding is. De muziek uit de Nederlandse kleinkunst is tijdloos. Kippenvel.

Deze recensie is geschreven in opdracht van Van Engelenburg Theaterproducties.
Fotografie: Andy Doornhein

Gezien: Theater De Engelenbak Amsterdam, op zondag 20 maart

 

 

Reacties

Reageer

Uw naam
Uw emailadres
Uw opmerking