Logo

De regisseuse over De Koningin van Paramaribo

De regisseuse over De Koningin van Paramaribo

Wilhelmina was pas 13 toen een hele foute ‘Oom’ haar misbruikte. Met hulp van een buurvrouw leerde ze hoe ze daar haar voordeel mee kon doen: als Maxi, de meest beroemde motyo (hoer) regeerde ze over het nachtleven van Paramaribo tot ze in 1943 werd opgepakt en in een kamp verdween.

Als regisseur van De Koningin van Paramaribo, naar het prachtige boek van Clark Accord, bereid ik me voor op de intensieve periode van de repetities die op 1 december starten. In zes scènes gaan we het leven van Maxi neerzetten. Hoe ze als puber de enige bioscoop in Paramaribo op stelten zette door haar filmheld Max Linder te imiteren, tot haar einde te midden van 59 honden. De tekst is helemaal afkomstig uit het boek van Clark Accord, maar wel opnieuw door mij bewerkt om er een theatrale ervaring van te kunnen maken. Anousha Nzume schreef zeven songteksten op het thema van de zeven hoofdzonden. Die op dit moment opnieuw worden gearrangeerd door Mark Milan. Ik ga het publiek meevoeren naar de sfeer van Paramaribo in de jaren 20 en 30 en daarvoor gebruiken we ook authentieke geluiden uit de tropen en bij voorbeeld verkeersgeluiden uit die tijd. Het is dezelfde tijd waarin de opera Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny (Kurt Weill en Bertolt Brecht) zich afspeelt, ook al een werk met veel nadruk op het nachtleven, dat ik in 2006 voor Opera aan het IJ heb geregisseerd.

 Ik verheug me al enorm op het werken aan de derde scène van De Koningin, hierin verplaatsen we ons naar de jaren dertig toen de Noord Amerikaanse jazz via New Orleans Paramaribo had bereikt. In de clubs werd gedanst op de klanken van de nieuwe jazzritmes. En dat gaan we ook in de voorstelling laten zien! Sarina Voorn heeft de power om deze sterke Creoolse vrouw te gaan spelen en een aantal songs te vertolken . Toen ik op You tube zag hoe zij daar een gospelsong aanpakt, was ik helemaal enthousiast. We hebben een lang gesprek gehad omdat ze naast deze zware rol ook optreedt in The Voice of Holland, maar ze heeft me overtuigd dat ze de uitdaging op beide fronten wil aangaan en met veel plezier. Andere spelers zijn naast Anousha, Barbara Rose, die ook de choreografie verzorgt en Roger Komproe.

Inna van den Hogen
Regie De Koningin van Paramaribo 

Reacties

Reageer

Uw naam
Uw emailadres
Uw opmerking