Logo

ITS ALL ABOUT MONEY, WAS DAT MAAR WAAR

0
tag

geld economie corona cultuur

De dag begon zo goed, gewandeld met een van mijn partners in 'the cultural crime'. Heerlijk weer eens lekker gelachen en ik kom geïnspireerd thuis. Daar hingen drie pubers slap op de bank. Ach, het valt voor hen ook allemaal niet mee. Ik kijk wat social media met een lekker kopje koffie aan de keukentafel. O ja, gisterenavond #Op1 met Jon van Eerd wilde ik nog even zien. Wat een fijne stem en fijn contact maakt die man. Wat zei hij nu toch? Hij legde intelligent uit wat cultuur de Nederlandse economie oplevert in zowel euro's als werkgelegenheid. Zijn politieke gesprekspartner had geen idee waar het over ging.
'Ik weet niet of het klopt wat u zegt' zei de man schutterig.
'Dat kunt u zo googlen', antwoordde Jon de politicus vriendelijk.
Hoe vaak ik dergelijke strijdbare cijfers riep als ik werd overspoeld door laatdunkende teksten en mensen mij dan een beetje schaapachtig aankeken, soms grinnikend. Ik voelde me te jong, te blond, ging aan mezelf twijfelen. Voor veel cultuurmakers misschien een bekend gevoel?
Ik ben eens gaan googlen, zoals Jon de politicus adviseerde. Ik heb de cijfers van Jon eens op een rijtje gezet. Mijn universitaire scholing met veel statistieke vakken weer eens gebruikt voor wat ouderwets 'deskresearch'. Ben namelijk ondernemer dus rekenen kan ik wel. -Ja, lieve mensen, ook voor ondernemen in de cultuur moet je kunnen rekenen. Heel goed zelfs, want de risico's zijn hoog en de marges heel klein.
Het resultaat van mijn kleine studie bevestigde dat er niets is geleerd sinds 2011, toen de overheid bezuinigde op basis van status en imago in plaats van gewoon even goed te gaan rekenen. Maar toen hadden ze ook een minister van cultuur aangesteld die geen kunstkenner was. Dat was niet erg, vonden ze. Het was juist handig als je moest bezuinigen, zei hij zelf over zijn gebrek aan kennis over de sector. Zijn onwetendheid gaf hem macht en dat vond hij fijn.
Belangrijker is het nieuwe inzicht dat ik kreeg! Ik weet onze slechte politieke lobby onterecht aan onszelf, wij cultuurmakers. Want zo zijn wij: eerst naar jezelf kijken als er iets mis gaat en dan pas naar een ander. Ik vond dat we geen vuist gemaakt kregen al die jaren, omdat er teveel verdeeldheid zou zijn onder de makers.
Maar nu weet ik wel beter: in Den Haag verlies je als je een beschaafd gesprek wilt voeren en ze keurig op het feit wilt drukken dat ze niet wíllen rekenen. Want ik denk namelijk dat ze best heel goed kunnen rekenen in Den Haag.
Wij, cultuurmakers, zijn beschaafd. Shit, hadden mijn ouders mij toch maar leren straatvechten...
Hier het resultaat van mijn deskresearch. Met grote dank aan Jon van Eerd. Nu stop ik, want het maakt me somber en ik heb mezelf beloofd me niet meer bezig te houden met zaken die energie kosten, ook een eenvoudige rekensom.

#wijmakencultuur

Reacties

Reageer

Uw naam
Uw emailadres
Uw opmerking