Logo
Fotograaf: Joey Buddenberg
Fotograaf: Joey Buddenberg
Fotograaf: Joey Buddenberg

Acteur en zanger Theun Plantinga werd geboren op 23 juni 1983 in het Friese Veenwouden. In 2008 werd hij Bachelor of Theatre in Education toen hij afstudeerde aan de opleiding Theaterdocent in Leeuwarden. Hij begon zijn carrière met dansen. In 1997 werd hij Europees kampioen Latin-American, waarna hij zich concentreerde op de theaterwereld.

Zijn theaterdebuut beleefde hij in 2003 bij het Friese Tryater waar hij de familievoorstelling ‘It mirakel fan Hansje Brinker’ speelde in een regie van Bruun Kuijt. Zijn landelijke debuut volgde kort daarop bij de Firma Rieks Swarte in ‘De Groote Storm’. Na diverse muziektheatervoorstellingen als ‘De Gebroeders Leeuwenhart’ (regie Rieks Swarte), ‘Het huisje dat verhuisde’ (regie Gienke Deuten) en 'Uh...zoek woord' (regie Jelly Schippers) maakte hij bij Tryater zijn muzikale afstudeervoorstelling over huiselijk geweld; ‘Rake Klappen’. Deze voorstelling beleefde 3 reprises, speelde in de Tweede Kamer en kwam in 2009 uit op dvd.

Na een een reeks succesvolle landelijke tours met 'De kleine kapitein' (regie Bruun Kuijt/Brigitte Odett), 'Schateiland' (regie Bruun Kuijt) de mini-musical 'Meneer Dinges' (regie Marcel Sijm), 'Achtste groepers huilen niet' (regie Pepijn Cladder) naar het gelijknamige boek van Jacques Vriens en 'De wonderlijke reis van Mijnheer Prikkebeen´ (regie Dick v-d Heuvel) is hij in 2010/2011 in de theaters te zien in de reprise van 'Achtste groepers huilen niet' en in de grote familievoorstelling ´De 101 Dalmatiers´ (regie Leopold Witte).

Daarnaast is Theun zanger en was hij in ´09-´10 Kleinkunsttalent van het NCRV programma Volgspot op Radio 2, was hij hét Friese gezicht voor de Ov-chip commercial en werkt hij als workshopdocent en regisseur. Als regisseur zijn er in seizoen ´10-´11 twee producties van zijn hand te zien; ´Liedjes van Louis Davids´ en ´Bloodbrothers´. Zanglessen volgde hij bij Ellen Bakker, en tegenwoordig bij Jimmy Hutchinson.