Logo

EEN NIEUW BEGIN

Einde aan een prachtig tijdperk

Op 4 februari 2020 speelde de laatste voorstelling van eigen hand: COX. Een maand later begon de coronaperiode.
Henrike van Engelenburg had wel vaker mazzel in haar carrière als vrije producent en impresario.
Zij stopte in september 2019 met haar impresariaat om nieuwe wegen in te slaan als schrijver, spreker en regisseur.

.

DIT IS GEEN EINDE, MAAR EEN NIEUW BEGIN !!!

Henrike van Engelenburg over deze verandering van focus in 2019:

Het geeft energie om de focus te verleggen naar nieuwe dingen.
Hiermee volg ik mijn hart en het is spannend om te kijken waar dat toe leidt.


Volg haar werk op: henrikevanengelenburg.nl

Bekijk haar eigen producties op: Wikipedia.


Hieronder een overzicht van alle gezelschappen en producties die Van Engelenburg heeft mogen vertegenwoordigen en maken. De volgorde is willekeurig. Henrike's dank gaat uit naar alle geweldige artiesten en super lieve en bijzondere collega's, zonder wie het haar allemaal nooit gelukt was. 

OORLOGSGEHEIMEN 2013-2021

Langst lopende productie

EERSTE VOORSTELLING JANUARI 2013
En nog steeds te zien!
Op 3 februari 2013 ging Oorlogsgeheimen in première in De Krakeling in Amsterdam en tot op de dag van vandaag is de voorstelling te zien. Geen seizoen hebben we overgeslagen. Nou ja: voorjaar 2020 dan, naar daar konden we niks aan doen vanwege corona. Wat zijn wij trots op deze klassieker.
Het werd en wordt (!) lovend ontvangen door publiek. Geen wonder dat de filmindustrie na ons succes ook zin had om het verhaal van Jacques Vriens te verfilmen. De pers schreef over onze productie: 'Het leidt geen twijfel dat Oorlogsgeheimen tot de beste jeugdvoorstellingen van dit seizoen behoort’  In een bewerking van Tom Sijtsma, onder regie van Pepijn Cladder en een topcast: Maria Noë/Ida van Dril en Maarten Ebbers (ja ja de cabaretier kan ook acteren!). De planning was dat het voorjaar van 2020 het laatste seizoen zou zijn, het was immers 75 jaar bevrijding en dat zou gevierd worden. Helaas stak Corona daar een stokje voor. De voorstelling is daarom nog steeds in de theaters te zien en we spelen zelfs door tot in 2022, want ook dit voorjaar maakt Corona het weer spannend!

ALLES WENT BEHALVE EEN VENT 2013-2015

Twee jaar achter elkaar de theaterkomedie van het jaar!

GERARD COX, WIE ZIT DÁÁR NOU OP TE WACHTEN?
In deze komische voorstelling zochten we acteurs die publiek bij de lurven zouden grijpen. Typecasting zo gezegd. Veel namen passeerden de revue, ineens wisten we het, dit was het ultieme 'Gouden Koppel': Joke Bruijs en Gerard Cox! Gelukkig zeiden ze meteen ja, toen we (Bastiaan Ragas en Henrike) hen vroegen. Zij moesten een echtpaar op leeftijd spelen met huwelijksproblemen; heel geloofwaardig. Je denkt vaak als producent dat dit het gaat worden, zo'n goed idee. Maar dat viel tegen, met heel veel moeite verkochten we nog geen dertig voorstellingen in het eerste seizoen. 

De theaters wilden er niet aan. Ze zeiden letterlijk: Gerard Cox? Wie zit dáár nou op te wachten?
Niets bleek minder waar. De tryouts gaven ons al moed en tijdens de première in het Oude Luxor stond het publiek (zeventig plussers) op de stoelen! Bastiaan, Henrike en scriptschrijver Dick van den Heuvel bleven verbijsterd achter bij het verlaten van de zaal. Dick verbrak de stilte met de legendarische woorden: 'We hebben een hit...'

Het seizoen daarna deden alle schouwburgen mee: Ja Gerard Cox, natúúrlijk doet hij het goed bij het publiek. Dat wisten we wel...

DE KLEINE KAPITEIN 2006-2008 en 2014-2015

Onze doorbraak bij het grote publiek

SSST, MISSCHIEN WEL HENRIKES MEEST FAVORIETE PRODUCTIE

In 2006 brachten we een selectie verhalen van Paul Biegel uit zijn driedelige boekenserie De Kleine Kapitein. Artistiek gezien een toppertje en gewaardeerd bij het publiek. De voorstelling werd door de Volkskrant uitgeroepen tot de beste kindervoorstelling van dat jaar!
Het betekende Van Engelenburgs doorbraak bij de theaters en het grote publiek. Niemand minder dan Maarten Heymans begon als stagiaire aan de rol van bange Toontje, naast de ervaren Frits Lambrechts als de Grijze Schipper. In 2014 hernam van Engelenburg de productie. In deze jaren was het Nederlands theaterlandschap veranderd door ernstige bezuinigingen en slechte imago building door de overheid, maar toch vonden de verhalen nog steeds de harten van cultuurminnend Nederland. Mede door de nieuwe muziek, die regisseur Bruun Kuijt toevoegde, ontvingen we staande ovaties. Met dank aan Fons Merkies. Bekijk hier de trailer en geniet nog even na..... De Nooit Lek ligt aan wal, maar is nog steeds volledige te bekijken op: https://tflix.nl/de-kleine-kapitein/

Annemarie Fok/Govert de Roos

DE OASE BAR 2015-2018

Superhit!

MEEST SUCCESVOLLE PRODUCTIE IN HET OUDE LUXOR THEATER SINDS 2001
De Oasebar ontving vermelding met stip in hun verslag over het 100 jarig bestaan van het theater in R’dam (https://www.luxortheater.nl/pQJXLsB/geschiedenis).
Niemand wilde het missen. Sommige bezoekers kwamen meerdere keren! Alles was uitverkocht. Ook de extra voorstellingen die werden bijgeboekt in september 2016 in Luxor Theater Rotterdam! Hun kassa liep erop vast. We wisten niet wat ons overkwam. De gastspelers voor de voorstellingen waren Brigitte Kaandorp, Lee Towers, Jan Kooiman, Martin van Waardenberg, Jenny Arean, Loes Luca, Richard Groenendijk, Ron Brandsteder, Annemarie Jung, Peggy Vrijens, Dorien Haan, Tony Neef, Jacques Herb, Harry-Jan Bus. Klik hier voor meer informatie.

Gerard Cox is Fenomenaal” ***** Telegraaf, “Topamusement” **** Algemeen Dagblad. De Oase Bar was een onvergetelijke avond uit met het Gouden Koppel Gerard Cox en Joke Bruijs. Begeleidt door een live orkest brengen zij een geweldige variété voorstelling met vele top gastartiesten.

DE VREK (MOLIÈRE) 2014-2015

Opvallende casting, wat eigenlijk normaal zou moeten zijn

ALLEEN MAAR ZWARTE ACTEURS, IS DAT NOU ZO GEK?
De Vrek gespeeld door enkel zwarte acteurs. Dat was me toch wat, iedereen had er een mening over. Allemaal topacteurs in 'witte' rollen, tenminste dat ervoeren veel mensen toen als onwennig. We hoopten hiermee een lans te breken, misschien heeft het iets bijgedragen aan de discussie over inclusiviteit. Wie zal het zeggen?
Het persmoment vond plaats tussen het goud in de kelders van de Nationale Bank. Hoe cool is dat? Een productie die veel stof deed opwaaien en wat hadden we een plezier! Quote Volkskrant: 'Feit is dat deze 'Vrek' een vrolijke, energieke en expressief gespeelde voorstelling oplevert waaraan de zaal merkbaar veel lol beleeft.'

WINKY EN HET PAARD VAN SINTERKLAAS 2013-2015

Heeeeeel apart productieproces

ACTEUR OP STAANDE VOET ONTSLAGEN
Het beroemde verhaal van Tamara Bos had als theaterproductie nogal wat voeten in aarde. Voor het Eerst in al die decennia moest Henrike van Engelenburg ingrijpen. En dat deed ze. De 1.60 m kleine producente wees de 2.03 m lange acteur letterlijk de deur, vanwege buitensporig gedrag. Bert Apeldoorn viel in en wist de productie tot een succes te maken. Eefje van Gorkum bleef koel en speelde de sterren van de hemel. Dank aan zulke goede en loyale spelers!

CHRISTIANE F, 2012-2013

Waanzinnige solo van een top-actrice

Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo
Verslag van een junkie, een waargebeurd verhaal. Met muziek van Nina Hagen en Amy Winehouse. Naar het wereldberoemde boek van Kai Hermann en Horst Rieck i.s.m. Urban Myth.

DE NEL 2010-2011

Uitvoerend producent

Denk aan Mij Je ex-man nodigt je uit, in het oude vertrouwde vakantiehuis in Frankrijk. Je zit nu zo goed in je vel, dat je gaat. Maar er komen nog drie andere ex-vrouwen opdagen... 

RAYMI SAMBO MAAKT 2014-2019

LIEFDE OP HET EERSTE GEZICHT
Raymi Sambo en Van Engelenburg was liefde op het eerste gezicht. Raymi bracht zijn laatste drie producties bij ons onder en wij wisten alle theaters van belang voor hem bespeelbaar te maken. Wat hij maakt raakt de maatschappij, dus Raymi paste gewoon bij Van Engelenburg. Poker was de laatste productie waarvoor wij met veel plezier de tourneeplanning deden.

Fotografie: Reg Gruson

Boy Jonkergouw, 2011-2012

Woest  De psychiater wordt gek! ‘Publiek rilt bij Woest…Angstaanjagend en bijzonder’ (Dagblad Tubantia)Woest is een talige tapdans op de kartelrand van de psyche. Een stormachtige solo over een psychiater die zelf gek wordt.

IN 8 STAPPEN EEN TOURNEE

2 strategieën om een tournee te realiseren

IN 8 STAPPEN EEN TOURNEE
Een creatief speelt en maakt, het is niet dat je hebt gekozen voor ondernemerschap.
De manier waarop de huidige culturele sector is georganiseerd vraagt veel van theatermakers, acteurs, muzikanten. Anders dan in de sport is er geen steun voor talent en dien je je broek zelf op te houden. Omdat je tijd opgaat aan spelen en maken is ondernemen iets wat je er dus bij moet doen, en dat valt niet mee. Zeker niet als ondernemen je niet in het bloed zit. De meeste mensen (en dus ook creatieve talenten) zijn ondernemend, maar geen ondernemer. Het is dan ook niet te overzien wat je moet doen als je gedwongen wordt te gaan ondernemen, het maakt angstig.