Logo
Like 471

NOG NOOIT WERD ER GEWERKT MET EEN DECOR VAN... ZAND****
In 2008 werkte Van Engelenburg met Ger van de Vijver (Zandtovenaar). Sindsdien heeft het zandtekenen ons bedrijf nooit meer verlaten. Van Engelenburg gebruikte het zelfs als decor in De Boze heks en de Zandtekenaar. De verhalen van Hanna Kraan zijn bewerkt door Tooske Ragas (de vrouw van Henrike's compagnon Bastiaan Ragas) tot één groot avontuur met spannende liedjes. De zandtekenaar bracht het verhaal tot leven met magische zandtekeningen op twee lichtbakken. Pers en publiek zijn lovend! 
De Theaterkrant gaf 4 sterren en Trotsemoeders schrijft “De voorstelling vliegt om…overal om mij heen zag ik blije gezichtjes en mijn eigen kinderen vonden het ook fantastisch. Zelf heb ik er ook van genoten, een prachtig ‘uitje’ voor het hele gezin: aanrader! 
En een prachtig verslag van Bertine van Spijk, zij bezocht de voorstelling met haar zoontje, lees het hier!
www.dezandtekenaar.nl en www.debozeheks.nl

Gebaseerd op Verhalen van de boze heks van Hanna Kraan & Annemarie van Haeringen, uitgegeven door Lemniscaat.

De beroemdste toverende mopperkont van Nederland wordt leven in geblazen met liedjes en zandtekeningen. Deze magische productie is een feest der herkenning voor alle boze heks-fans; een prachtige kennismaking met de knorrige heks die met haar getover het leven van de dieren in het bos in de war stuurt. Een van de bekendste moeders van Nederland, Tooske Ragas, reeg de verhalen van Hanna Kraan aan elkaar tot een betoverend nieuw verhaal. Met Elze van den Akker als zandtekenaar en Joske Koning als vertelster.

De boze heks heeft haar naam te danken aan haar vreselijke humeur. Ze rent dan woedend door het bos en betovert ieder dier dat ze op haar pad tegenkomt. Als de razende bui van de heks voorbij is, tovert ze gelukkig alles weer terug. Maar dan komt haar zus langs en dat wordt de dieren allemaal teveel. Drie dieren: een eigenwijze egel, een bezorgde haas en een dichtende uil, besluiten hier wat aan te gaan doen. Samen verzinnen ze een plan om de rust in het bos te herstellen. Een bos met twee heksen is een ramp, maar een bos zonder toverheks is… ja wat eigenlijk?

De boze heks en de zandtekenaar is een muzikaal en beeldend sprookje voor iedereen vanaf 4 jaar. Het boek Verhalen van de boze heks is uitgeroepen tot één van de 99 mooiste kinderboeken aller tijden door Stichting Lezen. 25 jaar geleden kwam het boek uit.

Theaterkrant geeft 4 sterren! Trotsemoeders schrijft “De voorstelling vliegt om…overal om mij heen zag ik blije gezichtjes en mijn eigen kinderen vonden het ook fantastisch. Zelf heb ik er ook van genoten, een prachtig ‘uitje’ voor het hele gezin: aanrader!


Regie en vormgeving: Jos Groenier 
Muziek: Mathijs Hage
Techniek: Martijn passchier
Spel: Joske Koning en Elze van den Akker (zandtekenaar)

Knutselen

De boze heks heeft in één van haar razende buien alle kleur uit het bos getoverd! Help jij de dieren de kleur weer terug te krijgen?Download hier de toverkleurplaat en tover het bos weer normaal! 

Cast en Crew

Tooske Ragas, zelf moeder van vier kinderen, reeg de verhalen over De boze heks aan elkaar tot één spannend verhaal. Zandtekenaar Elze van den Akker maakt er live zandtekeningen bij. Joske Koning vertelt en zingt. De regie en het decorontwerp zijn in handen van Jos Groenier, Matthijs Hage is verantwoordelijk voor de muziek en Willemijn Kaasjager voor de kostuums. De voorstelling wordt geproduceerd door Van Engelenburg Theaterproducties.

Spel en zandtekeningen: Elze van den Akker
Vertelster: Joske Koning
Bewerking verhalen: Tooske Ragas
Regie en decorontwerp: Jos Groenier
Muziek: Matthijs Hage
Liedteksten: Joske Koning
Kostuums: Willemijn Kaasjager
Stem: Jelle Amersfoort
Techniek: Martijn Passchier
Producent: Henrike van Engelenburg

Met dank aan BeamSystems. Naar de verhalen van Hanna Kraan en Annemarie van Haeringen

Pers en publiek

**** Theaterkrant ‘Goed’

“Diep respect voor de dames die samen, alleen met gebruik van stemgeluid en zand, een verhaal tot leven weten te brengen” Meervanmir

“Joske vertelt het verhaal van begin af aan meeslepend”, “Prachtige zandtekeningen” Kidseropuit

“De voorstelling vliegt om…overal om mij heen zag ik blije gezichtjes en mijn eigen kinderen vonden het ook fantastisch. Zelf heb ik er ook van genoten, een prachtig ‘uitje’ voor het hele gezin: aanrader!” Trotsemoeders

“Ademloos” “veelzijdige voorstelling”. “Beide dames beheren een totaal verschillende discipline maar ze vormen samen één mooi geheel dat de personages echt doen leven. Het is een magisch sprookje”. Theaterparadijs

“Mooie boeiende voorstelling met de magie van de zandtekenaar” Musicalsites

Over de vertelster Joske Koning “Opvallend is haar talent om de kinderen te boeien…ook in haar mimiek en lichamelijke expressie weet ze perfect de karakters meer kracht te geven” Mamaliefde

Voor theaters

Klik hier  en download het ZIP-bestand met promo-materiaal voor de theaterbrochures.
Het promo-materiaal bestaat uit:

  • Beeld met en zonder tekst
  • Theatertekst
  • Kleurplaten (4 stuks)
  • Lesbrief
  • Scenefoto's (3 stuks)
  • Youtube-linkjes van video's

Techniek

De technische lijst van De boze heks en de zandtekenaar.