Logo

Kaat en Anna Schalkens
Anna is de oudste van de twee Nachtzusters. Anna is vier maanden ouder dan Kaat en bekijkt de wereld op een behoudende manier dan haar zus. Haar wereldbeeld is gebaseerd op wat de “grote godsdienstige” boeken haar vertellen. Anna is de meer zwaarmoedige van de twee, zij staat met allebei haar benen stevig op de grond. Kaat is daarentegen de “losbol” van het stel, de luchthartige en zij houdt wel van een grapje. 

Deze twee verschillende denkbeelden en daarbij een ‘gezonde’ rivaliteit (het recht van de eerst geborene, het dragen van verantwoordelijkheden, maar ook wie is de leukste, mooiste, vlotste op de boerderij) tussen de gezusters wordt in de theaters niet alleen door tekst en gebaar verbeeld, maar ook op zintuiglijke wijze door de soundtracks en hun zichtbare én proefbare verschil van smaak.

De actrices
Ottolien Boeschoten (Kaat Schalkens) en Jet van Boxtel (Anna Schalkens) hebben elkaar in 1982 ontmoet op de Toneelacademie in Maastricht. Vanaf de eerste dag is duidelijk dat hier de wortels zijn gelegd voor een lange en productieve samenwerking. Jet en Ottolien blijken veel raakvlakken te hebben op het gebied van improvisatie. Hierin speelt vooral het platteland een prominente rol, alwaar ze beide hun jeugd doorbrachten: Jet in Brabant, Ottolien op de Veluwe.

In de jaren tachtig werken Jet en Ottolien onder meer samen met Michiel Romeyn en Herman Koch aan het VPRO-radioprogramma Borat, de voorloper van Jiskefet. In dit radioprogramma zijn Michiel Romeyn en Herman Koch twee boeren. Jet en Ottolien spelen hun vrouwen en ook gezusters. Dit mondt in 1996 uit in een eigen radioprogramma: één van de best beluisterde radioprogramma’s van de VPRO De Nachtzusters. De kracht van De Nachtzusters zit hem voornamelijk in de aardse absurditeit. Met hun zelfbedacht, maar prehistorisch klinkende taalgebruik weten Kaat en Anna vele fans aan zich te binden.

Vanaf 2008 zijn zij ook in het theater te bewonderen. Zij speelden de succesvolle voorstellingen Donkere Dagen en Meer Donkere Dagen en Brokken, de geschiedenis van de vrouw in 20 hoogtepunten. Ottolien Boeschoten kent u ook van de populaire tv-serie Man Bijt Honden de voorstelling Ons kent Ons de Revue.

Jet van Boxtel volgt eerst de studie scenografie aan de AKI te Enschede, voordat zij gaat studeren de Theateracademie in Maastricht. Na de toneelschool is Jet van Boxtel jarenlang programma- en documentairemaker bij de VPRO Radio. Zij regisseert onder ander Pluk van de Petteflet, Alice in Wonderland en een hoorspelserie voor de SP. Ook werkt zij mee aan diverse televisieprogramma’s en spreekt Jet vele radioproducties in. Na haar radiocarrière is Jet van Boxtel zich gaan toeleggen op theater in de breedste zin van het woord; niet alleen maakt ze onderdeel uit van De Nachtzusters, ook geeft Jet theatrale rondleidingen en maakt ze voorstellingen op maat voor het bedrijfsleven.


Ottolien Boeschoten is al jarenlang een van de bekende gezichten van het NCRV programma Man Bijt Hond (Ons kent Ons). Zij presenteert diverse tv programma’s en acteert in speelfilms zoals Romeo en Het Woeden der Gehele Wereld. In 2010 is ze te zien in Iep! en De hel van 1963. Voor de radio acteert ze in diverse hoorspelen en presenteert programma’s. Ook in de theaters is Ottolien te vinden. Zo speelt ze bij diverse theatergezelschappen zoals Nijinski, het Muztheater, het Werkteater en De Paardenkathedraal. Ottolien is jarenlang het gezicht van de LOI reclame als Merel. Ze speelt ook in de revuevoorstelling Ons kent Ons.

De pers over De Nachtzusters:
Alles is raak bij De Nachtzusters’(Het Parool)
‘De zussen vertolken samen tientallen totaal uiteenlopende rollen. De een nog sterker dan de ander’.(Toneel.blog.nl)
‘Het duo is prachtig op elkaar ingespeeld, de timing is, ook bij improvisaties, perfect’. De Nachtzusters zijn goed voor een vette glimlach’.(Leeuwarden Courant)